Ipoly Erdő Rt. Váci Erdészet

 

Cégbemutató:
Váci Erdészet
Az IPOLY ERDŐ Rt. Váci Erdészete két nagyobb erdőtömbben - az egyenlő területű naszályi és püspökszilágyi erdőtömbökben - 6830 hektáron helyezkedik el. A kies vidék számos pihenni vágyó embert vonz a térségbe.

Az erdészet fő tevékenységi köre az erdőművelés, a fahasználat és a vadgazdálkodás. A meghatározó mennyiségben jelen lévő cseres, kocsánytalan-tölgyes és gyertyános-tölgyes faállományok felújítása döntő hányadban természetes úton történik. Cél a természetszerű erdőállományok kialakítása: a felújítás során az adott termőhelynek megfelelő, őshonos fafajokból álló, elegyes, így ökológiailag stabilabb és gazdaságilag is értékesebb állományok létrehozása.

Az erdészet éves fakitermelése átlagosan 20-22 ezer bruttó m3. A kitermelt faanyagnak 15%-a hasznosítható ipari faként, a maradék 85% tűzifa minőségű. A fakitermelések során a választékolás a vevők igényeinek megfelelően történik. A tüzifán kívül egyéb rúdanyagot, oszlopokat és mezőgazdasági szerfát is értékesít az erdészet.

Az erdészet területének nagy részén két társult jogú vadászterület keretében látja el a vadgazdálkodási feladatokat, míg területének kisebb hányadán vadásztársaságok működnek. Az alapvetően nagyvadas területeken gímszarvas, őz és vaddisznó alkotja a vadállományt.
Az erdészet kezelésében lévő muflon ill. vaddisznóskert további vadászati lehetőségeket kínál.

Két helyi védettségű természetvédelmi terület található az erdészet területén. Az egyik a Naszály-hegy a Cserhát tájegység több szempontból is különleges tagja, amely több délies növényfaj elterjedésének legészakibb pontja. A másik Vác északi határának közelében található Duna által épített, un. Kompkötő-sziget, amelyet az idős, méretes hazai nyár- és fűzfaállomány valamint a nagyszámú fészkelő és átvonuló madárfaj érdemesít védelemre.

Cégkategória:
gyártó, termelő, feldolgozó
szolgáltató
Tevékenységi kör, címszó:
vadászatfakitermelés
vadgazdálkodáserdőgazdálkodás, erdészeti termék
fa